De nieren zijn vitale organen van het lichaam die helpen bij het verwijderen van gifstoffen, afvalproducten en overtollig vocht uit ons bloed via de urine. Als u te veel afvalstoffen of gifstoffen of niet genoeg vocht in het bloed heeft, kan dit leiden tot een opeenhoping van afvalstoffen in het systeem. Het resultaat? Nierstenen.
Het begrijpen van nierstenen en hoe ze zich ontwikkelen, is de sleutel om te voorkomen dat deze pijnlijke aandoening opnieuw optreedt.
In dit artikel ontdek je de onderliggende mechanismen achter de vorming van nierstenen, evenals enkele unieke levensstijl- en voedingssuggesties om nierstenen in de toekomst te voorkomen.
Wat zijn nierstenen?
Nierstenen, ook wel renal calculi genoemd, zijn harde afzettingen gemaakt van zouten en mineralen die in de nieren worden gevormd. Ze kunnen elk deel van de urinewegen aantasten, inclusief de nieren, urineleiders, blaas en urethra. De meeste nierstenen (ongeveer 80%) zijn van de calciumoxalaat-variant, maar nierstenen kunnen ook uit andere stoffen bestaan.
Nierstenen worden gevormd wanneer de urine wordt geconcentreerd, waardoor zouten en mineralen kunnen kristalliseren of aan elkaar kunnen kleven. Dit treedt meestal op als er veel afvalproducten zijn of niet genoeg vloeistoffen om afval op de juiste manier te verwerken.
Wat zijn de belangrijkste risicofactoren voor nierstenen?
Zoals we hebben besproken, ontstaan nierstenen wanneer de urine een grotere hoeveelheid kristalvormende stoffen zoals calcium, urinezuur en oxalaat bevat dan de vloeistoffen in de urine kunnen verdunnen.
Hogere calciumspiegels in de urine, verhoogde urinezuurspiegels, hyperoxalurie en verhoogde natriuminname worden beschouwd als de meest voorkomende oorzaken van nierstenen. Deze opeenhoping is meestal het gevolg van een dieet zonder voeding, bepaalde gezondheidsproblemen of metabolische afwijkingen. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste redenen waarom nierstenen ontstaan.
Dieet- en metabolische factoren
Diëten die rijk zijn aan eiwitten, zouten en glucose kunnen de hydratatieniveaus van het lichaam beïnvloeden en leiden tot hogere concentraties afvalproducten. Dit kan ophoping in de nieren veroorzaken en tot stenen leiden.
Het nemen van zeer hoge doses vitamine D, of mensen met metabole stoornissen zoals insulineresistentie, kunnen ook een hoger risico op nierstenen zien. Deze omstandigheden verhogen de concentraties calcium en oxalaat in de urine, waardoor het risico op deze stenen toeneemt.
Hoge fructose-consumptie
Hoge fructose consumptie is gekoppeld aan hogere uitscheidingssnelheden van calcium, oxalaten en urinezuur, die allemaal verband houden met een verhoogd risico op nierstenen. Onderzoek toont aan dat mensen met een hoge inname van fructose een groter risico lopen op het ontwikkelen van nierstenen (frisdranken, veel fruit eten).
Sommige frisdranken bevatten ook fosforzuur, dat de calciumuitscheiding aanzienlijk verhoogt – en dus de vorming van nierstenen. Frisdranken en zoete thee zijn misschien wel de grootste voedingsoorzaken van niersteenvorming vanwege deze hoge gehaltes aan fructose en fosforzuur.
Uitdroging
Chronische uitdroging is een belangrijke oorzaak van nierstenen. Bij verminderde vochtopname worden de nieren gedwongen om de urine meer geconcentreerd te maken. Dit resulteert in de vorming van afvalstoffen, een grotere kans op kristallisatie en een verhoogd risico op het ontstaan van nierstenen.
Overgroei van gist / Candida
Overgroei van Candida kan ook het risico op stenen verhogen. Gistsoorten zoals candida produceren oxalaten als onderdeel van hun normale metabolisme, dus mensen met chronische overgroeiproblemen kunnen last hebben van oxalaatoverbelasting.
Ontstekingsaandoeningen
Het risico op nierstenen is ook verhoogd bij mensen met inflammatoire darmaandoeningen of ontstekingen in de urinewegen. In deze gevallen is er een verhoogde calciumopname in de darm, wat leidt tot een verhoogd calciumgehalte in de urine.
Hypocitraturie (lage citraat waarden in het bloed)
Hypocitraturie of een laag citraatgehalte in het bloed is een andere risicofactor voor de ontwikkeling van calciumnierstenen. Citraten voorkomen dat kristallen aan elkaar kleven, waardoor er een ongunstige omgeving ontstaat voor de vorming van nierstenen. Citraten verminderen ook de verzadiging van calciumoxalaat in de urine en voorkomen zo stenen.
Galblaas disfunctie
Degenen met een slechte galblaasgezondheid, die hun galblaas hebben verwijderd, die een maagbypass hebben ondergaan, of die een slechte galproductie hebben, kunnen worstelen met nierstenen. Waarom? Omdat deze omstandigheden de galstroom beïnvloeden. Wanneer er onvoldoende galstroom is, hebben niet-geabsorbeerde vetten de neiging zich te binden met calcium in het maagdarmkanaal. Als gevolg hiervan is er een overmatige opname van oxaalzuur in de darmen, wat leidt tot steenvorming. Normaal gesproken zou calcium in de voeding gemakkelijk binden met oxalaat en deze overmatige opname voorkomen.
Andere risicofactoren voor nierstenen zijn:
- Verminderde nierfunctie
- Zwaarlijvigheid
- Insulineresistentie, ongecontroleerde bloedsuikerspiegels
- Hyperparathyreoïdie (leidt tot verhoogde calciumopname in de darm en verwijdering van calcium uit botten)
- Osteoporose
- Een maagbypassoperatie ondergaan
- Oxidatieve stress
- Urineweginfecties
- Voedingstekorten
- Spijsverterings- en darmproblemen
- Bijwerkingen van medicijnen zoals op calcium gebaseerde antacida, triamterene diuretica en antiseizure medicijnen
Soorten nierstenen
De behandeling van deze aandoening hangt af van het type steen, omdat dit helpt om de mogelijke oorzaak vast te stellen en andere risicofactoren te identificeren. Naast de behandeling kan dit ook aanwijzingen opleveren om te voorkomen dat deze stenen terugkeren.
De meest voorkomende soorten nierstenen zijn:
Calciumstenen
Afwijkingen die verband houden met het calciummetabolisme kunnen leiden tot een hoger risico op het ontwikkelen van calciumstenen in de nieren. Deze stenen hebben meestal de vorm van calciumoxalaat-kristallen.
Oxalaat in deze stenen kan via de voeding worden opgenomen, aangezien sommige soorten fruit en groenten ook een hoog oxalaatgehalte hebben (zie hieronder).
In andere gevallen worden ze gevormd door de lever. Degenen met een slechte galblaasgezondheid, die hun galblaas hebben verwijderd, die een maagbypass hebben ondergaan, of die een slechte galproductie hebben, kunnen worstelen met overmatige opname van oxaalzuur via de darmen.
Daarom wordt geadviseerd de inname van oxalaatrijk voedsel te vermijden om het risico op het ontwikkelen van calciumoxalaatsteen te verminderen.
Urinezuurstenen
Een hoog urinezuurgehalte is de tweede veel voorkomende oorzaak van nierstenen. Dit type steen vormt zich wanneer urine zuur is of wanneer het dieet bestaat uit purines die de zure pH van urine kunnen verhogen. De gebruikelijke voedingsmiddelen die rijk zijn aan purine zijn vlees, vis en schaaldieren.
Type 2 diabetici en mensen die worstelen met verhoogde bloedsuikerspiegels hebben een verhoogde mate van oxidatieve stress. Dit resulteert meestal in de vorming van meer urinezuur. Een hoge bloedsuikerspiegel zelf, schaadt de functie van de nieren door oxidatieve stress. Vervolgens strijden de urinezuren zoals urinezuur en oxaalzuur om reabsorptie in de nieren.
Urinezuurkristallen komen vaak voor bij mensen met jicht of bij mensen die chemotherapie ondergaan.
Struviet- en cystinestenen
Dit zijn andere soorten nierstenen, maar komen niet zo vaak voor.
Identificatie van de oorzaak van uw nierstenen
Functionele geneeskunde biedt nuttige diagnostische tests om tot de wortel van nierstenen te komen. Laten we eens kijken naar enkele manieren waarop we functionele geneeskunde kunnen gebruiken om het genezingsproces te starten:
Functionele organische zuurtest
Organic Acid Test, algemeen bekend als OAT, meet de niveaus van organische verbindingen in urine die in het lichaam worden geproduceerd als onderdeel van vele vitale biochemische routes. Een defect in een bepaalde route kan resulteren in accumulatie of verlaagde niveaus van bijproducten. Het meten van de niveaus van deze markers kan dus helpen om te identificeren welk metabolisch proces is geblokkeerd of gecompromitteerd.
Bloedtesten
Bloedonderzoek kan vaak helpen om de oorzaken van nierstenen aan het licht te brengen, zoals te veel urinezuur of calcium in het bloed.
Urinetest voor fructose in nierstenen
Urinetesten kunnen een hoog fructosegehalte aantonen, wat duidt op de aanwezigheid van mogelijke risicofactoren die verband houden met voedingsgewoonten
De 24-uurs urinetest zou de aanwezigheid aan het licht brengen van hogere niveaus van steenvormende mineralen in de urine, zoals oxalaat en urinezuur, en te lage niveaus van steenpreventieve stoffen zoals citraten.
Beeldvormingstests
Buikröntgenfoto’s zijn meestal nuttig voor het detecteren van grotere nierstenen. Beeldvormende tests zoals echografisch onderzoek en CT-scan van de buik worden uitgevoerd om kleinere stenen te detecteren.
Om nierstenen te voorkomen, is ons primaire doel het verminderen van alle vormen van ontstekingen door de voeding en levensstijl! Hier zijn een paar tips om dit in uw dagelijkse leven te bereiken.
Blijf gehydrateerd = voldoende drinken
Voldoende hydratatie is van cruciaal belang om ophoping van mineralen in de nieren te voorkomen. Het is verreweg de meest cruciale levensstijlkeuze voor het voorkomen van stenen. Elke dag minstens 2 liter water of vocht drinken kan de urine minder geconcentreerd maken en nierstenen voorkomen. Beperk alle consumptie van thee en koffie. Bij gewone thee- / koffiedrinkers kan dit bijdragen aan meer dan 80% van de totale oxalaatinname.
Geniet van citrusvruchten
Een belangrijke antagonist van stenen op calciumbasis is citraat, dat wordt aangetroffen in citrusvruchten! Ter voorkoming van steenvorming bij iemand die er vatbaar voor is, wordt aanbevolen om ten minste tweemaal daags ½ van een verse citroen in een glas water te persen. Het hoge gehalte aan citroenzuur helpt het calcium te binden voor een gemakkelijkere uitscheiding en voorkomt dat het neerslaat in kristallen. Voor degenen met stenen die geen citroensap willen drinken, kan suppletie met een mineraalcitraat zoals magnesiumcitraat nodig zijn.
Vitamine C is nuttig, maar alleen met mate en met de juiste balans. Het is aangetoond dat hoge doses vitamine C zonder hoge doses B6 het oxalaatgehalte daadwerkelijk kunnen verhogen – en dat is wat u wilt vermijden. Zorg er daarom voor dat de vitamine C-suppletie altijd gecombineerd wordt met voldoende vitamine B6.
Eet een dieet met weinig oxalaat en weinig fructose
Een oxalaatarm dieet is belangrijk voor iedereen die calciumoxalaat nierstenen heeft gehad of er vatbaar voor is. Dit betekent dat het beperken van voedingsmiddelen die rijk zijn aan oxalaten, zoals rabarber, okra, spinazie, snijbiet, bieten, thee, chocolade, zoete aardappelen, zwarte peper, noten en sojaproducten, het risico op calciumoxalaatkristallen kan verminderen. Het koken of stomen van voedsel met een hoog oxalaatgehalte helpt het oxalaatgehalte te verminderen.
Een verhoogde inname van deze voedingsmiddelen kan leiden tot hyperoxalurie of een verhoogde oxalaatconcentratie in de urine die nierstenen veroorzaakt
Een dieet met weinig fructose kan ook helpen om het risico op nierstenen te verminderen. Patiënten moeten hun inname van voedsel dat suikers of koolhydraten in de vorm van fructose bevat, tot een minimum beperken om nierstenen te voorkomen.
Zorg voor een dieet met een laag urinezuurgehalte
Het vermijden van alcohol en purinerijk voedsel zoals orgaanvlees, rood vlees en peulvruchten is belangrijk om de vorming van urinezuur te voorkomen. Het vermijden van fructose-glucosestroop, agavenectar, honing en fruit vanwege het hoge fructosegehalte is ook belangrijk voor dit soort stenen. In tegenstelling tot mensen met calciumstenen, doen degenen die last hebben van de vorming van urinezuur het echter goed met voedingsmiddelen die rijk zijn aan oxalaten (spinazie, boerenkool, selderij, bieten, enz.), Omdat ze de urinezuurspiegel helpen neutraliseren
Optimaliseer de bloedsuikerspiegel
Het verminderen van de inname van zoetstoffen en geraffineerde koolhydraten wordt niet alleen aanbevolen – het is ook noodzakelijk. Het aanpakken van insulineresistentie is erg belangrijk om het optreden van nierstenen te voorkomen of te verminderen. Hoge bloedsuikerspiegels of onevenwichtige bloedsuikerspiegels veroorzaken ontstekingen in de nieren, waardoor het calciumgehalte in de urine toeneemt, wat in wezen het probleem voedt. Hoge bloedglucose kan ook de bloedspiegels van urinezuur verhogen, waardoor het lichaam minder oxalaat kan verwijderen en daardoor stenen verder bevordert.
Gebruik kwaliteitszouten
Het verminderen van uw inname van verwerkt zout helpt om het vasthouden van vocht in het bloed te verminderen. Hierdoor kan er meer vocht door de nieren stromen en wordt uitdroging voorkomen. Verwissel natrium en consumeer niet-verwerkt zeezout en roze zouten. Deze zijn gezonder voor het lichaam en helpen bij het ondersteunen en optimaliseren van de doorvoer van celvloeistoffen in en uit de cellen.
PEMF-therapie
PEMF-therapie kan het genezingsproces van beschadigde of ontstoken nieren bevorderen en ondersteunen. Door de verhoogde beweging van ionen en elektrolyten kan PEMF-therapie de ATP-niveaus verhogen en niercellen helpen hun energie- en genezingsvermogen te vergroten. Bovendien kan PEMF-therapie de membraankanalen van cellen openen om ze te helpen voldoende voedingsstoffen op te nemen en metabolisch afval gemakkelijk en snel te verwijderen.
Vul aan met nuttige voedingsstoffen
Supplementen kunnen ongelooflijk nuttig zijn bij het behandelen van nierstenen, maar alleen als ze geschikt zijn voor uw unieke situatie. Raadpleeg uw plaatselijke orthomoleculair therapeut voordat u voedingsstoffen of kruiden inneemt. Als u besluit om verder te gaan zonder een arts, doe dit dan op eigen risico. We zijn niet van plan om te behandelen, diagnosticeren of voorschrijven, deze blog is louter educatief en overleg met uw behandelaar is noodzakelijk.
Magnesium en B-vitamines
Magnesium zorgt ervoor dat calcium effectief door het lichaam wordt opgenomen. Dit mineraal bindt zich aan oxalaat in het spijsverteringskanaal en remt de vorming van calciumoxalaatkristallen in de urine.
B-vitamines zijn ook belangrijk om de productie van vrij oxalaat en urinezuur te helpen verminderen. Vitamine B6 (pyridoxaal-5-fosfaat) is essentieel voor de synthese van glutathion, evenals voor het metabolisme van oxalaat en de gezondheid van de zenuwen.
Voor magnesium wordt een hoogwaardig supplement aanbevolen, evenals een gemethyleerd vitamine B-complex om het systeem te ondersteunen. Wat magnesium betreft, raad ik de magnesium-citraatvorm aan, wat geweldig is voor voorkoming van oxalaatstenen.
Natuurlijk is het ook gunstig om voedsel te consumeren dat rijk is aan deze voedingsstoffen. Magnesium is te vinden in amandelen, cashewnoten, cacao, kabeljauw, eieren, vijgen, kelp, bladgroenten, peulvruchten, limabonen, pastinaak, zaden en meer.
B-vitamines zijn te vinden in spinazie, peterselie, broccoli, bieten, asperges, slachtafval, zoete aardappel, kip, rundvlees, vis, bananen, eieren, mosterdgroenten en meer.
Veel van deze voedingsmiddelen worden echter niet aanbevolen als u een oxalaatarm dieet volgt. Blijf bij de keuzes die rijk zijn aan B-vitamines en magnesium, maar arm aan oxalaten zoals paksoi, broccoli, kool, grasgevoerde boter en lijnzaad.
Kalium
Studies hebben ook aangetoond dat kaliumcitraat de vorming van nierstenen helpt verminderen. De combinatie van magnesium en kaliumcitraat kan effectiever zijn dan beide.
Vitamine K2 en vitamine D3
Vitamine K2 is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat calcium in het bot wordt opgenomen, in plaats van in de bloedsomloop te blijven om door de nieren te worden uitgescheiden.
Het is belangrijk om een goede balans te hebben tussen K2 en vitamine D3. Maar zorg ervoor dat de vitamine D3-spiegels en suppletie niet buitensporig zijn, aangezien hoge doseringen vitamine D juist meer calcium in het lichaam kunnen trekken en daardoor de kans op nierstenen vergroten
D-Mannose
Hoewel urineweginfecties niet altijd voorkomen bij nierstenen, kan in sommige gevallen het gebrek aan urineafvoer en ontsteking door een stenen obstructie tot een infectie leiden. D-mannose is een suiker die onder andere in cranberries zit. D-mannose bindt zich aan de cellen die langs de urinewegen lopen en voorkomt dat bacteriën zich aan het slijmvlies van de urinewegen hechten.
Verbeter de darmgezondheid met probiotica
Het verbeteren van het darmmicrobioom en de stoelgang is essentieel bij het ondersteunen van ontgifting en algemene gezondheid. Probiotica bieden een geweldige manier om uw darmgezondheid en microbioom te ondersteunen.
De bacteriële populatie van de darmen kan een belangrijke rol spelen bij de afbraak en het metabolisme van oxalaat. Lactobacillus- en Bifidobacteria-stammen kunnen.
Welke suppletie heb jij specifiek nodig bij nierstenen?
Het antwoord op deze vraag is voor iedere persoon anders en hangt af van de persoonlijke behoefte (of tekorten) aan micronutriënten die een rol spelen bij nierstenen. Er zijn 2 testen die je hierover inzicht kunnen geven of er in jou specifieke situatie sprake is van tekorten aan micronutriënten bij nierstenen:
Voor vragen kun je gebruik maken van het gratis telefonisch consult (15 min).