Familiaire mediterrane koorts (FMF) is een erfelijke ontstekingsziekte. FMF is een auto-inflammatoire ziekte die wordt veroorzaakt door mutaties in het gen voor mediterrane koorts, dat codeert voor een eiwit van 781 aminozuren, pyrine genaamd. Hoewel alle etnische groepen vatbaar zijn voor FMF, komt het meestal voor bij mensen van mediterrane afkomst – inclusief Sefardische joden, Mizrahi-joden, Asjkenazische joden, Assyriërs, Armeniërs, Azerbeidzjanen, Arabieren, Koerden, Grieken, Turken en Italianen.
De aandoening heeft verschillende namen gekregen, waaronder familiaire paroxismale polyserositis, periodieke peritonitis, terugkerende polyserositis, goedaardige paroxismale peritonitis, periodieke ziekte of periodieke koorts, periodieke ziekte van Reimann of syndroom van Reimann, ziekte van Siegal-Cattan-Mamou en periodieke ziekte van Wolff. Merk op dat “periodieke koorts” ook kan verwijzen naar een van de periodieke koortssyndromen.
Controleperiodes waren geassocieerd met een hogere gemiddelde consumptie van vetrijke voedingsmiddelen, met het gemiddelde aantal vetrijke voedingsmiddelen voorafgaand aan de tests Het consumeren van een extra vetrijk voedselproduct op de volgende dag was geassocieerd met een geschatte 28% vermindering van de kans op een FMF-aanval. In plaats daarvan werd het consumeren van een extra vetrijk (rijk aan EPA+DHA) voedselproduct op de tweede dag geassocieerd met een geschatte 22% vermindering van de kans op een FMF-aanval (95% betrouwbaarheidsinterval). Aanpassing voor colchicine gebruik veranderde deze schattingen niet merkbaar.
De diagnose FMF werd bevestigd door de resultaten van genetische tests die beschikbaar zijn in de database van het Center of Medical Genetics. Patiënten met nierpronlemen (proteïnurie bij ten minste 2 opeenvolgende tests op basis van de resultaten van geregistreerde urinetests) werden uitgesloten van deelname vanwege de mogelijkheid van een differentieel effect van de triggers in de aanwezigheid van nefrotisch syndroom.
https://academic.oup.com/aje/article/175/10/1054/89598
Conclusie onderzoek naar voeding bij FMF patiënten
Concluderend zijn effectiviteit en gedrag bij een lage zout- of vetinname gekoppeld aan een hogere mate van volledige colchicinerespons. We denken dat een dieet met weinig zout en vet de laaggradige ontsteking kan verlichten en een belangrijke aanvulling kan zijn op de standaardbehandeling bij FMF-patiënten.
Aanvallen
Er zijn zeven soorten aanvallen. Negentig procent van alle patiënten krijgt hun eerste aanval voordat ze 18 jaar oud zijn. Alle aanvallen ontwikkelen zich gedurende 2–4 uur en duren tussen de 6 uur en 4 dagen. Bij de meeste aanvallen is koorts betrokken.
- Buikaanvallen, met buikpijn, treffen de hele buik met alle tekenen van peritonitis (ontsteking van de buikwand) en acute buikpijn zoals appendicitis. Ze komen voor bij 95% van alle patiënten en kunnen leiden tot onnodige laparotomie. onvolledige aanvallen, met lokale gevoeligheid en normale bloedtesten, zijn gemeld.
- Gewrichtsaanvallen komen vooral voor in grote gewrichten, vooral in de benen. Gewoonlijk wordt slechts één gewricht aangetast. 75% van alle FMF-patiënten ervaart gewrichtsaanvallen.
- Aanvallen op de borst omvatten pleuritis (ontsteking van het borstvlies) en pericarditis (ontsteking van het hartzakje). Pleuritis komt voor bij 40% van de patiënten en maakt het moeilijk om te ademen of plat te liggen, maar pericarditis is zeldzaam.
- Scrotale aanvallen als gevolg van een ontsteking van de tunica vaginalis zijn enigszins zeldzaam, maar kunnen worden aangezien voor testiculaire torsie.
- Myalgie (zeldzaam afzonderlijk)
- Erysipeloïde huiduitslag (een huidreactie op de benen die cellulitis kan nabootsen, zeldzaam op zichzelf)
- Erysipeloïde huiduitslag bij familiaire mediterrane koorts
- Koorts zonder een van de andere hierboven genoemde symptomen (25%). Koorts is mogelijk het enige symptoom tijdens de kindertijd. Het kan variëren van lichte koorts tot 38-40 ° C.
Complicaties
AA-amyloïdose met nierfalen is een complicatie en kan zich ontwikkelen zonder duidelijke crises. AA-amyloïde-eiwit wordt in zeer grote hoeveelheden geproduceerd tijdens aanvallen, en met een lage snelheid ertussen, en hoopt zich voornamelijk op in de nieren, evenals in het hart, de milt, het maagdarmkanaal en de schildklier. [12]
Het risico op het ontwikkelen van bepaalde vasculitis gerelateerde ziekten (bijv. Henoch-Schönlein-purpura), spondylartropathie, langdurige artritis van bepaalde gewrichten en langdurige spierpijn lijkt groter te zijn.
Ondersteunende maatregelen bij FMF
De 13 meest ontstekingsremmende voedingsmiddelen die je kunt eten bij FMF
Bessen (1)
Bessen zijn kleine vruchten die boordevol vezels, vitamines en mineralen zitten.
Hoewel er tientallen soorten bestaan, zijn enkele van de meest voorkomende:
- aardbeien
- bosbessen
- frambozen
- bramen
Bessen bevatten antioxidanten die anthocyanen worden genoemd. Deze verbindingen hebben ontstekingsremmende effecten die uw risico op ziekte kunnen verminderen (2Betrouwbare bron, 3Betrouwbare bron, 4Betrouwbare bron, 5Betrouwbare bron, 6Betrouwbare bron).
Uw lichaam maakt natuurlijke killercellen (NK-cellen) aan, die ervoor zorgen dat uw immuunsysteem goed blijft functioneren.
In één onderzoek bij mannen produceerden degenen die elke dag bosbessen consumeerden significant meer NK-cellen dan degenen die dat niet deden (5).
In een andere studie hadden volwassenen met overgewicht die aardbeien aten, lagere niveaus van bepaalde inflammatoire markers die verband houden met hartaandoeningen (6).
SAMENVATTING
Bessen bevatten antioxidanten die bekend staan als anthocyanen. Deze verbindingen kunnen ontstekingen verminderen, de immuniteit versterken en het risico op hartaandoeningen verminderen.
Vette vis (olie) (2)
Vette vis is een geweldige bron van eiwitten en de omega-3-vetzuren EPA en DHA met lange keten.
Hoewel alle soorten vis enkele omega-3-vetzuren bevatten, behoren deze vette vis tot de beste bronnen:
- Zalm
- sardientjes
- haring
- makreel
- ansjovis
EPA en DHA verminderen ontstekingen die kunnen leiden tot metabool syndroom, hartaandoeningen, diabetes en nieraandoeningen (7, 8, 9, 10, 11, 12).
Je lichaam metaboliseert deze vetzuren in verbindingen die resolvins en protectines worden genoemd en die ontstekingsremmende effecten hebben (10).
Studies hebben aangetoond dat mensen die zalm of EPA- en DHA-supplementen consumeren, een afname van de inflammatoire marker C-reactive protein (CRP) ondervonden (11, 12, 12).
In een andere studie ervoeren mensen met een onregelmatige hartslag die dagelijks EPA en DHA gebruikten geen verschil in ontstekingsmarkers, vergeleken met degenen die een placebo kregen (13).
SAMENVATTING
Vette vis bevat grote hoeveelheden van de omega-3-vetzuren EPA en DHA, die ontstekingsremmende effecten hebben. Aangezien we vaak onvoldoende EPA en DHA via vette vis binnen krijgen, adviseren we 0,15 ml high grade visolie per kilo lichaamsgewicht per dag.
Brocolli (3)
Broccoli is buitengewoon voedzaam.
Het is een kruisbloemige groente, samen met bloemkool, spruitjes en boerenkool.
Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van veel kruisbloemige groenten wordt geassocieerd met een verminderd risico op hartaandoeningen en kanker (14, 15).
Dit kan te maken hebben met de ontstekingsremmende effecten van de antioxidanten die ze bevatten.
Broccoli is rijk aan sulforafaan, een antioxidant die ontstekingen bestrijdt door de hoeveelheid cytokines en NF-kB, die ontstekingen veroorzaken, te verlagen (16, 17, 18, 18).
SAMENVATTING
Broccoli is een van de beste bronnen van sulforafaan, een antioxidant met krachtige ontstekingsremmende effecten.
Avocados (4)
Avocado’s zijn misschien wel een van de weinige veronderstelde superfoods die de titel waardig zijn.
Ze zitten boordevol kalium, magnesium, vezels en hart-gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten.
Ze bevatten ook carotenoïden en tocoferolen, die verband houden met een verminderd kankerrisico (19, 20, 21, 21).
Bovendien kan één bestanddeel in avocado’s de ontsteking in jonge huidcellen verminderen (22).
In één onderzoek, wanneer mensen een plakje avocado aten bij een hamburger, hadden ze lagere niveaus van de ontstekingsmarkers NF-kB en IL-6, vergeleken met deelnemers die alleen de hamburger aten (23).
SAMENVATTING
Avocado’s bieden verschillende heilzame stoffen die beschermen tegen ontstekingen en die het risico op kanker kunnen verminderen.
Groene Thee (5)
Je hebt waarschijnlijk gehoord dat groene thee een van de gezondste dranken is die je kunt drinken.
Het vermindert het risico op hartaandoeningen, kanker, de ziekte van Alzheimer, zwaarlijvigheid en andere aandoeningen (24, 25, 26, 27, 27).
Veel van de voordelen zijn te danken aan de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen, vooral een stof die epigallocatechine-3-gallaat (EGCG) wordt genoemd.
EGCG remt ontstekingen door de pro-inflammatoire cytokineproductie en schade aan de vetzuren in uw cellen te verminderen (26, 27).
Groene thee kun je in de meeste winkels of online kopen.
SAMENVATTING
Het hoge EGCG-gehalte van groene thee vermindert ontstekingen en beschermt uw cellen tegen schade die tot schade kan leiden.
Pepers (6)
Paprika’s en chilipepers zitten boordevol vitamine C en antioxidanten die krachtige ontstekingsremmende effecten hebben (28, 29, 30, 30).
Paprika’s leveren de antioxidant quercetine, die een marker van oxidatieve schade kan verminderen bij mensen met een ontstekingsziekte sarcoïdose en FMF (31).
Chilipepers bevatten sinapinezuur en ferulazuur, die ontstekingen kunnen verminderen en tot gezondere veroudering kunnen leiden (32, 33).
SAMENVATTING
Chilipepers en paprika’s zijn rijk aan quercetine, sinapinezuur, ferulazuur en andere antioxidanten met sterke ontstekingsremmende effecten.
Curcuma (7)
Kurkuma is een specerij met een sterke, aardse smaak die vaak wordt gebruikt in curries en andere Indiase gerechten.
Het heeft veel aandacht gekregen vanwege het gehalte aan curcumine, een krachtige ontstekingsremmende voedingsstof.
Kurkuma vermindert ontstekingen die verband houden met artritis, diabetes en andere ziekten (45, 46, 47, 48, 48, 49, 50, 50, 51).
In feite veroorzaakte het dagelijks consumeren van 1 gram curcumine in combinatie met piperine uit zwarte peper een significante afname van de inflammatoire marker CRP bij mensen met metabool syndroom (50).
Het kan echter moeilijk zijn om voldoende curcumine binnen te krijgen om een merkbaar effect van kurkuma alleen te ervaren.
In één onderzoek vertoonden vrouwen met overgewicht die 2,8 gram kurkuma per dag slikten geen verbetering in ontstekingsmarkers (51).
Het nemen van supplementen met geïsoleerde curcumine is veel effectiever. Curcuminesupplementen worden vaak gecombineerd met piperine, wat de opname van curcumine met 2.000% kan verhogen (52).
Als je kurkuma wilt gebruiken bij het koken, kun je het in de meeste supermarkten of online vinden.
SAMENVATTING
Kurkuma bevat een krachtige ontstekingsremmende stof die curcumine wordt genoemd. Het eten van zwarte peper met kurkuma kan de opname van curcumine aanzienlijk verbeteren.
Voedsel dat ontstekingsbevorderend werkt
Naast het vullen van uw dieet met voedzame ontstekingsremmende ingrediënten, is het belangrijk om uw consumptie van voedsel dat ontstekingen kan bevorderen te beperken.
Bewerkte voedingsmiddelen zoals fastfood, diepvriesmaaltijden en vleeswaren zijn bijvoorbeeld in verband gebracht met hogere niveaus van inflammatoire markers zoals CRP (Trusted Source76, Trusted Source77, 78).
Ondertussen bevatten gefrituurd voedsel en gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën transvetten, een soort onverzadigd vetzuur dat ook in verband is gebracht met verhoogde ontstekingsniveaus (79, betrouwbare bron80).
Van ander voedsel, zoals met suiker gezoete dranken en geraffineerde koolhydraten, is eveneens aangetoond dat het ontstekingen bevordert (betrouwbare bron 81, 82).
Hier zijn enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die in verband zijn gebracht met verhoogde ontstekingsniveaus:
- Junkfood: fastfood, kant-en-klaarmaaltijden, chips, pretzels
- Geraffineerde koolhydraten: wit brood, pasta, witte rijst, crackers, bloemtortilla’s, koekjes
- Gefrituurd voedsel: frites, donuts, gebakken kip, mozzarella-sticks, loempia’s
- Met suiker gezoete dranken: frisdrank, zoete thee, energiedranken, sportdranken
- Verwerkt vlees: bacon, beef jerky, vleesconserven, salami, hotdogs, gerookt vlees
- Transvetten: bakvet, gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige olie, margarine
SAMENVATTING
Bepaalde ingrediënten zoals met suiker gezoete dranken, bewerkte voedingsmiddelen, gefrituurd voedsel en gedeeltelijk gehydrogeneerde vetten kunnen het ontstekingsniveau in het lichaam verhogen.
Testen
Om vast te stellen, welke voedingsstoffen je nodig hebt (ontbreken) kun je Micronutriënten voedingstest laten doen. Daarnaast is het raadzaam een omega-ratio test te laten doen naar de omega-3 en omega-6 verhoudingen in je lichaam. Bij een omega-3 tekort is het extra slikken van visolie capsules onvoldoende. Er moet minimaal 0,15 ml per kilo lichaamsgewicht worden ingenomen bij FMF-patiënten.
- Omega-3 Test
- Bloedonderzoek Micronutriënten FMF (incl. Vitamine D en B12)
Voor vragen kun je gebruik maken van het gratis telefonisch consult (15 min).
Bronnen
Decreased serum vitamin B 12 and vitamin D levels affect sleep quality in children with familial Mediterranean fever