We praten allemaal over ontgifting en hoe belangrijk het is voor onze algehele gezondheid. Helaas wordt ontgifting vooral gebruikt in kortdurende programma’s, retraites … om vitaliteit, een gevoel van welzijn en genezing te beloven. De waarheid is dat ontgifting niet op korte termijn kan worden aangepakt, omdat het een proces is dat elke minuut van ons leven in elke cel plaatsvindt.
Het gehalte aan gifstoffen in onze omgeving, zoals lood in speelgoed, kwik in vis, smog in de lucht, verontreinigende stoffen in rivieren en meren, bedorven rundvlees, geneesmiddelen in de watervoorziening, pesticiden in voedsel en synthetische chemicaliën met onbekende eigenschappen, om maar een te noemen, nemen dagelijks toe en eisen een grote tol van ons ontgiftingssysteem.
We worden niet alleen blootgesteld aan één toxine tegelijk, maar aan een cocktail van zware metalen en andere giftige stoffen in onze omgeving. Er is aangetoond dat een enkelvoudig toxine mogelijk geen grote schade veroorzaakt, maar de ophoping / verbinding van toxines verhoogt de toxiciteit van de toxiciteit en draagt bij aan veel chronische ziektetoestanden.
Door de mens gemaakte stoffen zoals geneesmiddelen, dioxine en dioxineachtige verbindingen, polychloorbifenylen, DDT en andere pesticiden en weekmakers zoals bisfenol A, werken als hormoonontregelende chemicaliën. Ze worden aangetroffen in alledaagse producten, waaronder plastic flessen, metalen conservenblikken, wasmiddelen, vlamvertragers, voedsel, speelgoed, cosmetica en pesticiden. Endocriene verstorende chemicaliën verstoren onze normale endocriene functie door hun vermogen om natuurlijke hormonen in het lichaam na te bootsen, zoals oestrogenen, androgenen en schildklierhormonen. Dit kan leiden tot overstimulatie door receptorbindingsplaatsen te blokkeren en daardoor de normale functie van onze hormonen te verstoren.
Enkele verschillende tekenen en symptomen van een overbelast ontgiftingssysteem:
- Lethargie / vermoeidheid (vooral bij het ontwaken)
- Hoofdpijn of migraine met misselijkheid
- Geelachtige verkleuring tot wit van de ogen
- Zeer gemakkelijk blauwe plekken krijgen (capillaire kwetsbaarheid)
- Spierpijn, stijfheid van gewrichten, reuma erger in de ochtend
- Wit of geel beklede tong, slechte adem
- Onduidelijke huid, zoals acne of steenpuisten en sommige huiduitslag
- Intolerantie voor alcohol- en chemische gevoeligheid (bijv. Voor parfums) en andere allergieën die zich als volwassene ontwikkelen
- Vochtretentie en / of verstopte lymfeklieren of sinussen
- Donkere kringen onder de ogen of wallen rond de ogen
- Overmatig lichaamsvet en hoog LDL-cholesterol, leververvetting en galstenen
- Spijsverteringsklachten, zoals een opgeblazen gevoel en volheid
- Obstipatie – minder dan zeven stoelgangen per week
- Slechte concentratie en geheugen, hyperactiviteit, Attention Deficit Disorder
- Slecht fysiek evenwicht en fijne motoriek, handtrillingen (schade aan cerebellum)
- Neiging tot negatief denken / voelen – humeurig – zoals bij een kater erger bij het ontwaken
Waarom kan ons ontgiftingssysteem dit niet aan?
Hoge blootstelling aan exogene (externe) toxines kan ons interne antioxidantvermogen aantasten en ons ontgiftingssysteem overbelasten. Dit resulteert in een verhoogde productie van vrije radicalen, wat leidt tot oxidatieve stress en een slechtere klaring van toxines. Bovendien vereist ons ontgiftingssysteem veel co-factoren en voedingsstoffen om gifstoffen effectief te verwijderen zonder schade aan te richten. Als ons lichaam geen voedingsstoffen meer heeft, het dieet slecht is, of we lijden aan malabsorptie of gastro-intestinale problemen, zal ons ontgiftingssysteem niet effectief zijn.
Daarom is het belangrijk om het binnendringen van schadelijke stoffen in het lichaam te voorkomen, terwijl het ontgiftingssysteem wordt ondersteund bij het verwijderen van giftige chemicaliën. Dieet en levensstijl zijn ook erg belangrijk in dit proces.
Onze gastro-intestinale systeemcellen maken deel uit van ons ontgiftingsproces omdat ze de klaring van zowel externe als interne afgeleide gifstoffen vergemakkelijken. Een slechte darmintegriteit zoals gezien in Leaky Gut kan een ontstekingscascade veroorzaken als gevolg van de doorgang (lekkage) van ongewenste grotere moleculen in de bloedbaan. Hierdoor wordt glutathion (onze belangrijkste antioxidant) uitgeput en ontstaat er een opeenhoping van ontstekingsremmende en oxidatieve stoffen.
In onze moderne levensstijl hebben we allemaal te maken met leven en werken in een giftige omgeving. Daarom is, om toxische effecten te voorkomen, een goed aanvullend regime, een gezond dieet en een gezonde levensstijl die de ontgifting van zowel endogene (door het lichaam veroorzaakte) als exogene (externe) gifstoffen ondersteunen, essentieel.
Hoe ontgiften we?
Er zijn verschillende weefsels betrokken bij ontgifting:
Longen, huid, spijsvertering, nieren en lever
De longen kunnen ontgiften door giftige gassen te verwijderen.
De huid ontgift door eerst een barrière te bouwen voor het binnendringen van gifstoffen en vervolgens zweet te gebruiken om ze te verwijderen. Zweten door de sauna, huidpoetsen, scrubben, kleibaden of kleimaskers zijn allemaal nuttig bij het ondersteunen van de huid om gifstoffen kwijt te raken.
De nieren ontgiften door gifstoffen af te scheiden of gifstoffen uit het bloed in de urine te filteren. Ze maken deel uit van het zogenaamde fase 3-ontgiftingssysteem. De nieren kunnen worden ondersteund door ten minste 2 liter schoon water te drinken, evenals bepaalde kruidenthee zoals paardenbloem en brandnetel en voedingsmiddelen die veel antioxidanten bevatten, zoals veenbessen en bosbessen.
Het spijsverteringssysteem speelt een belangrijke rol bij ontgifting. Geschat wordt dat 25% van de ontgiftingsprocessen plaatsvindt in de enterocyten van het maagdarmkanaal. Deze cellen voeren zowel fase 1 (via de werking van CYP450-enzymen) als fase 3 (via antiporter-eiwitwerking) functies uit in een poging de doorgang van niet-gemetaboliseerde xenobiotica naar de interne omgeving te verminderen. Giftige stoffen die via voedsel en dranken worden ingenomen, kunnen een groot deel van de dagelijkse blootstelling uitmaken.
Als ons maagdarmkanaal gezond is, gaat alles goed, maar als we last hebben van hyperpermeabiliteit in de darm, de zogenaamde Leaky Gut, kunnen ongewenste verbindingen ons bloedvat binnendringen en ’toxiciteits’-symptomen veroorzaken. Tegelijkertijd passeren deze giftige verbindingen het normale ontgiftingsproces dat normaal door de darmcellen zou worden uitgevoerd. Bovendien is het maagdarmkanaal een belangrijke plaats voor de uitscheiding van metabole toxines, die afkomstig is uit de lever. Een aangetaste darmintegriteit, gecombineerd met onvoldoende vezels en dysbiose, kan ook leiden tot herabsorptie van toxinemetabolieten die anders voor eliminatie bestemd zijn. Lokale ontsteking van darmcellen is in verband gebracht met uitputting van glutathion en kan daarom de functie van fase 3 (antiporter-eiwit) in gevaar brengen.
Daarom is het erg belangrijk om de darmen te ondersteunen door ontstekingen te verminderen, dysbiose te corrigeren en de integriteit van het maagdarmkanaal te herstellen. Een breed spectrum, probioticum met een hoge dosis zal niet alleen het evenwicht van gezonde darmbacteriën herstellen, maar onderzoek heeft ook bindings / sequestrerende schadelijke verbindingen (bijv. zware metalen kwik, arseen, cadmium en lood) toegeschreven aan het nuttige micro-organisme.
De lever is ons belangrijkste orgaan dat ons verbazingwekkend complexe en geavanceerde intrinsieke ontgiftingssysteem vormt. Elk medicijn, kunstmatige chemische stof, pesticide en hormoon, wordt afgebroken (gemetaboliseerd) door enzymroutes in de levercellen. Er zijn twee belangrijke ontgiftingsroutes in de levercellen, de fase 1- en fase 2-ontgiftingsroutes.
Fase 1 – Ontgiftingsroute wordt gekatalyseerd door enzymen die de cytochroom P450-enzymgroep worden genoemd. Cytochroom P450-enzymen zetten een giftige chemische stof om in een minder schadelijke chemische stof. Dit wordt bereikt door verschillende chemische reacties (zoals oxidatie, reductie en hydrolyse), en tijdens dit proces worden vrije radicalen geproduceerd die, als ze overmatig zijn, de levercellen kunnen beschadigen.
Fase 2 – Ontgiftingsroute wordt ook wel de conjugatieroute genoemd, waarbij de levercellen een andere stof (bijv. Cysteïne, glycine of een zwavelmolecuul) toevoegen aan een giftige chemische stof of medicijn, om deze minder schadelijk te maken. Hierdoor is het toxine of medicijn in water oplosbaar, zodat het vervolgens uit het lichaam kan worden uitgescheiden via waterige vloeistoffen zoals gal of urine.
De snelheid waarmee de lever toxines kan verwijderen, kan de gevoeligheid van een individu voor toxische overbelasting bepalen, wat op zijn beurt kan leiden tot symptomen van een slechte gezondheid. Wanneer de lever zo overbelast raakt met schadelijke gifstoffen dat de enzymen van de lever het niet meer aankunnen, hopen de gifstoffen zich op en dit manifesteert zich dan in een specifieke ziektetoestand. Zonder tussenkomst van juiste voeding kan deze toestand een vicieuze cirkel van chronische toxische overbelasting worden.
Fase 1 en 2 van leverontgifting zijn sterk afhankelijk van voedingsstoffen, dus continue consumptie van aminozuren, vitamines, mineralen en andere ondersteunende verbindingen is nuttig om optimale ontgiftingsprocessen te vergemakkelijken.
Conjugatie van glutathion is een zeer belangrijke route omdat het gifstoffen aan glutathion vervoegt en daarom onschadelijk maakt. Naast zijn rol in vervoeging is glutathion (GSH) een belangrijke antioxidant in de lever. Het ondersteunt de algehele gezondheid en functionaliteit van de cel, inclusief de neurologische functie. Helaas kunnen we glutathion gewoon niet oraal gebruiken, omdat ons maagzuur het meeste zal afbreken. Daarom is het nodig om ofwel aan te vullen met liposomaal glutathion dat zeer biologisch beschikbaar is, ofwel aan te vullen met zijn voorloper (NAC, selenium, alfa-liponzuur).
Vitaminen en mineralen – met name de B-vitamines – spelen een belangrijke rol en fungeren als co-factoren voor veel enzymsystemen, waaronder die voor ontgifting van de lever. Geactiveerde vormen van B2, B6, methyl B12 en folinezuur en trimethylglycine bieden alle factoren die nodig zijn voor een gezonde methylering (methylering is een noodzakelijk onderdeel van hoe uw lichaam ontgift).
Fosfolipiden zoals fosfatidylcholine is de basisbouwsteen van de membranen van elke cel in het lichaam en is vereist voor een optimale werking. Fosfatidylcholine stimuleert een gezond vetmetabolisme door vet te emulgeren en verbetert de spijsvertering en assimilatie van alle voedingsstoffen. Het is ook een essentiële voedingsstof voor leverontgifting en eliminatie in fase 1. Fosfatidylcholine beschermt de lever tegen schade veroorzaakt door alcohol, verontreinigende stoffen, virussen, medicijnen en meer. Bovendien verhoogt fosfatidylcholine de biologische beschikbaarheid van gestandaardiseerde extracten van mariadistel en andere voedingsstoffen.
Bittere kruiden zijn ook belangrijk om de ontgifting van fase 1 en 2 te verbeteren en te ondersteunen, maar ook om een gezonde spijsvertering en opname te stimuleren. Bittere kruiden kunnen speeksel stimuleren om koolhydraten te verteren, zoutzuur stimuleren om eiwitten te verteren en de galstroom uit de galblaas stimuleren om vetten te verteren. Specifieke kruiden die ontgifting en vertering ondersteunen, zijn paardenbloem, mariadistel, solidago, gentiaan en klis. Mariadistel, bekend als Silybum marianum (in het Latijn), bevat een actief ingrediënt dat silymarine wordt genoemd. Het is bewezen dat dit bestanddeel een van de krachtigste leverbeschermende stoffen is. Het voorkomt schade door vrije radicalen, stabiliseert plasmamembranen en stimuleert de aanmaak van nieuwe levercellen.
De voedingsstof Diindolylmethane (DIM) komt uit de plantenfamilie Brassica, waaronder kool, broccoli, paksoi, spruitjes, bloemkool, boerenkool, koolrabi en dergelijke. Het is aangetoond dat het vermogen om Nrf2 te up-reguleren (bekend als onze hoofdregulator van de antioxidantreactie van het lichaam) met de leeftijd afneemt, waardoor we vatbaarder worden voor schade door milieutoxines. Bovendien werken sommige van de giftige stoffen waaraan we worden blootgesteld, zoals schimmels die vaak worden aangetroffen in voedsel en huizen, meer bepaald door waterschade, feitelijk als Nrf2-remmers.
Op een meer vereenvoudigde manier blokkeert blootstelling aan of toxiciteit in feite ons belangrijkste antioxidantensysteem, waardoor onze algehele toxinelading toeneemt en ontgifting wordt belemmerd. Omdat schimmeltoxines (mycotoxinen) Nrf2 en onze detoxpaden kunnen remmen, hebben we een sterk Nrf2-inducerend middel nodig om het beschermende antioxidantensysteem te herstellen, en de bijbehorende enzymen die nodig zijn om het zijn werk te laten doen en het te recyclen. DIM heeft een sterk Nrf2-activerend effect en verhoogt het ontgiftingsproces dat nodig is om gifstoffen te verwijderen, met name gifstoffen (mycotoxinen) uit de cel!
Chelatie is een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden bij een ontgiftingsproces. Chelatie is het proces waarbij een molecuul omcirkelt en zich bindt (hecht) aan het toxine en wordt verwijderd uit het systeem / weefsel. Bindmiddelen zoals zeoliet, bentonietklei en actieve kool ondersteunen de natuurlijke ontgifting, normaliseren de darmfunctie en binden zware metalen veilig.
Met betrekking tot voeding zal een hoge inname van vezels en water de eliminatie van afvalproducten bevorderen en de circulatie van gifstoffen verminderen. Een verhoogde inname van polyfenolen, antioxidanten, bioflavonoïden en kruisbloemige groenten is gunstig voor het ondersteunen en beschermen van de lever.
Aminozuren zijn onder meer leucine, isoleucine en valine, die worden beschouwd als essentiële aminozuren. Voedingsbronnen van deze aminozuren zijn zuivelproducten en rood vlees. De meeste gezonde, gezonde diëten voorzien in de dagelijkse behoefte!
Laatste gedachten
Leverontgifting is een belangrijke behandeling voor alle acute en chronische aandoeningen. Een gezond dieet en een goede spijsvertering zijn nodig om de inname te verminderen en de productie van gifstoffen te maximaliseren. Dit kan worden gecombineerd met veranderingen in levensstijl zoals lichaamsbeweging, sauna, hydrotherapie en ontspanning en worden ondersteund door voedsel, voedingsstoffen en kruiden die de leverfunctie optimaliseren en antioxiderende bescherming bieden.