Vitamine D-tekort in Noord-Europa
Als gevolg van onvoldoende zonnestraling heeft de overgrote (65-85 %) meerderheid van de bevolking in Noord-Europa, ongeacht de leeftijd, een vitamine D-tekort, vooral in de wintermaanden. Een onderzoek van meer dan 5000 patiënten tussen de eerste en negentig jaar van hun leven toonde een gemiddelde waarde onder de kritische drempel van 20 ng / ml (60 nmol/L) over het jaar. Alleen de kinderen die in het eerste levensjaar routinematig met vitamine D werden aangevuld, bevonden zich in het referentiebereik van 30 ng / ml (82,7 nmol/L) [Lemberg 2012].
Wat betekent gebrek aan zonlicht?
Eerst en vooral ontbreekt de vitale vorming van vitamine D via de invloed van UVB-straling in de huid. Slechts een klein deel wordt via de voeding opgenomen. Vitamine D is een pro-hormoon dat niet alleen nodig is voor het botmetabolisme, maar praktisch alle organen. Voor dit hormoon zijn er in bijna alle lichaamscellen receptoren die tot dezelfde familie behoren als het schildklierhormoon. Met behulp van vitamine D worden tal van stofwisselingsprocessen beïnvloed en worden tot wel 1000 genen in het lichaam aangestuurd. Dit prohormoon ook zonnehormoon genoemd is betrokken bij de ontwikkeling en progressie van bijna alle chronische ziekten en dus ook bij het ontstaan van multiple sclerose en kanker.
Te weinig vitamine D uit levensmiddelen
Er doen nogal wat beweringen de ronde dat je de voldoende vitamine D uit het eten van vette vis kunt halen en een dagelijkse wandeling in de buitenlucht.
Dit is onjuist gebleken om de volgende redenen:
- Gedurende de wintermaanden hebben wij onze huid voor 90% bedekt met kleding en de zon heeft een te lage invalshoek om voldoende UVB straling af geven op de onbedekte huid.
- Zodra de zonnehoek minder als 45 graden bedraagt maakt de huid geen vitamine D meer aan. Deze periode loopt in Nederland van 1 oktober van 1 april.
- Vette vis bevat te weinig vitamine D om bij een inname van 1x per week een bloedwaarde van 60 nmol/l te bereiken. Om dit doel te bereiken moet je iedere dag 3 tot 5 porties vis eten.
Risico beperking COVID-19 met voldoende vitamine D
Uit recente wetenschappelijke studies blijkt dat patienten met een vitamine D tekort 50% meer kans hebben op de Intensive Care te belanden bij een COVID-19 infectie.
Lees mijn artikel over Vitamine D en Corona?
Vitamine D suppletie absolute noodzaak
Vitamine D en de zon hebben een bepalende en modulerende invloed op het immuunsysteem.
Streef naar vitamine D-serumniveaus tussen 60 en 90 nmol/L
Doe dit dagelijks:
- Zorg dagelijks voor vitamine D-suppletie 4000-5000 I.U.
- Dit komt overeen met een inname van 100 tot 125 mcg per dag
- Onderneem dagelijks een buitenlucht activiteit (sport, wandelen) voor een portie extra zon 10 – 15 min.
Dagelijkse Dosis te laag door statistische fout
A Statistical Error in the Estimation of the Recommended Dietary Allowance for Vitamin D – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4210929/
…this conclusion that an intake of 600 IU (15 mcg) of vitamin D per day will achieve serum 25(OH)D levels of 60 nmol/L or more in 97.5% of individuals, is incorrect.
. ..it also estimated that 8895 IU (220 mcg) of vitamin D per day may be needed to accomplish that 97.5% of individuals achieve serum 25(OH)D values of 50 nmol/L or more.
De huidige dagelijkse dosis moet dus 10 tot 15 maal meer zijn dan nu door artsen wordt voorgeschreven en geadviseerd wordt door het Voedingscentrum.
Heb ik voldoende vitamine D in mijn lijf?
Er is 1 test die je hierover inzicht kunnen geven of er in jou specifieke situatie sprake is van tekorten aan micronutriënten bij een vitamine D tekort:
Vraag je huisarts of orthomoleculair therapeut naar een vitamine D bepaling.
Voor vragen kun je gebruik maken van het gratis telefonisch consult (15 min).
Hoeveel vitamine D heb ik nodig om mijn tekorten aan te vullen??
Het antwoord op deze vraag is voor iedere persoon anders en hangt af van de persoonlijke behoefte (of tekorten) aan micronutriënten die een rol spelen bij een vitamine D tekort. Om te komen tot 60 mmol/L, zou de dagelijkse inname minimaal 100 mcg per dag moeten zijn.
Disclaimer
Raadpleeg uw arts of orthomoleculair therapeut voor advies.
U mag in geen geval zelf een behandeling met hoge doses vitamine D starten zonder medisch toezicht, als u medicatie gebruikt.
Bronnen
1. Food and Nutrition Board, Institute of Medicine . Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D. The National Academic Press; Washington, DC, USA: 2011. [Google Scholar]
2. Ala-Houhala M., Koskinen T., Koskinen M., Visakorpi J.K. Double blind study on the need for vitamin D supplementation in prepubertal children. Acta Paediatr. Scand. 1988;77:89–93. [PubMed] [Google Scholar]
3. Cashman K.D., Hill T.R., Lucey A.J., Taylor N., Seamans K.M., Muldowney S., FitzGerald A.P., Flynn A., Barnes M.S., Horigan G., et al. Estimation of the dietary requirement for vitamin D in healthy adults. Am. J. Clin. Nutr. 2008;88:1535–1542. [PubMed] [Google Scholar]
4. Cashman K.D., Wallace J.M., Horigan G., Hill T.R., Barnes M.S., Lucey A.J., Bonham M.P., Taylor N., Duffy E.M., Seamans K., et al. Estimation of the dietary requirement for vitamin D in free-living adults >=64 y of age. Am. J. Clin. Nutr. 2009;89:1366–1374. [PubMed] [Google Scholar]
5. Larsen E.R., Mosekilde L., Foldspang A. Vitamin D and calcium supplementation prevents osteoporotic fractures in elderly community dwelling residents: A pragmatic population-based 3-year intervention study. J. Bone Miner. Res. 2004;19:370–378. [PubMed] [Google Scholar]
6. Schou A.J., Heuck C., Wolthers O.D. A randomized, controlled lower leg growth study of vitamin D supplementation to healthy children during the winter season. Ann. Hum. Biol. 2003;30:214–219. [PubMed] [Google Scholar]
7. Smith S.M., Gardner K.K., Locke J., Zwart S.R. Vitamin D supplementation during Antarctic winter. Am. J. Clin. Nutr. 2009;89:1092–1098. [PubMed] [Google Scholar]
8. Van der Klis F.R., Jonxis J.H., van Doormaal J.J., Sikkens P., Saleh A.E., Muskiet F.A. Changes in vitamin-D metabolites and parathyroid hormone in plasma following cholecalciferol administration to pre- and postmenopausal women in the Netherlands in early spring and to postmenopausal women in Curacao. Br. J. Nutr. 1996;75:637–646. [PubMed] [Google Scholar]
9. Viljakainen H.T., Natri A.M., Karkkainen M., Huttunen M.M., Palssa A., Jakobsen J., Cashman K.D., Mølgaard C., Lamberg-Allardt C. A positive dose-response effect of vitamin D supplementation on site-specific bone mineral augmentation in adolescent girls: A double-blinded randomized placebo-controlled 1-year intervention. J. Bone Miner. Res. 2006;21:836–844. [PubMed] [Google Scholar]
10. Viljakainen H.T., Palssa A., Karkkainen M., Jakobsen J., Lamberg-Allardt C. How much vitamin D3 do the elderly need? J. Am. Coll. Nutr. 2006;25:429–435. [PubMed] [Google Scholar]
11. Viljakainen H.T., Vaisanen M., Kemi V., Rikkonen T., Kröger H., Laitinen E.K., Rita H., Lamberg-Allardt C. Wintertime vitamin D supplementation inhibits seasonal variation of calcitropic hormones and maintains bone turnover in healthy men. J. Bone Miner. Res. 2009;24:346–352. [PubMed] [Google Scholar]
12. Vatanparast H., Calvo M.S., Green T.J., Whiting S.J. Despite mandatory fortification of staple foods, vitamin D intakes of Canadian children and adults are inadequate. J. Steroid Biochem. Mol. Biol. 2010;121:301–303. [PubMed] [Google Scholar]
13. Greene-Finestone L.S., Berger C., de Groh M., Hanley D.A., Hidiroglou N., Sarafin K., Poliquin S., Krieger J., Richards J.B., Goltzman D., et al. 25-Hydroxyvitamin D in Canadian adults: Biological, environmental, and behavioral correlates. Osteoporos. Int. 2011;22:1389–1399. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
14. Janz T., Pearson C. Health at a Glance. Statistics Canada; Ottawa, ON, Canada: 2013. Vitamin D blood levels of Canadians. (Catalogue no 82-624-X) [Google Scholar]
15. Paul J. Veugelers, John Paul Ekwaru, A Statistical Error in the Estimation of the Recommended Dietary Allowance for Vitamin D, Nutrientsv.6(10); 2014 OctPMC4210929, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4210929/