Voordelen bij Alzheimer, diabetes, hart- en vaatziekten, hypertensie, congestief hartfalen en het gezichtsvermogen, en het immuunsysteem.
Voedingssupplementen in hoge doses als onderdeel van medische therapie zijn controversieel, maar het bewijs suggereert dat ze een belangrijke rol spelen bij de preventie en behandeling van ziekten en bescherming tegen versnelde veroudering als gevolg van zuurstofvrije-radicalenschade, ontsteking en glycatie. In deze blog worden verschillende supplementen onderzocht die een rol spelen in de medische therapie, waaronder vitamine C en E, co-enzym Q10, alfa-liponzuur, chroom, L-carnitine en quercetine.
Het bewijs toont voordelen in diabetes, hart- en vaatziekten, hypertensie, congestief hartfalen, Alzheimer en het gezichtsvermogen, en het immuunsysteem, evenals andere leeftijdsgebonden gezondheidsproblemen.
Een toenemend aantal wetenschappelijke studies heeft de opvatting bevestigd dat hoge doses voedingsstoffen therapeutisch en preventief zijn. Vitaminen C en E, bèta-caroteen, B-complex vitaminen en co-enzym Q10 behoren tot de vele voedingsstoffen waarvan is aangetoond dat ze een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid en een lange levensduur bij doses die veel hoger zijn dan de ADH.
Terwijl de therapeutische niveaus voor mineralen, zoals magnesium, zink en chroom, veel dichter bij de ADH liggen, kunnen supplementen die verder gaan dan wat normaal gesproken in voedsel aanwezig is, nog steeds essentieel zijn voor de preventie en behandeling van ziekten en het vertragen van het verouderingsproces.
Supplementen voor Alzheimer, preventie en medische therapie
Vitamine C
Vitamine C heeft een breed scala aan metabolische functies. Het biedt bescherming tegen oxidatieve vrije-radicalenschade en is essentieel voor de productie van collageen. Vitamine C vermindert het rimpelen en verslappen van de huid bij het ouder worden. Vitamine C helpt ook de slijmvliezen, de bijnierhormoonproductie en de immuunfunctie, met inbegrip van de humorale immuniteit en fagocytose, in stand te houden.
Vitamine E
Vitamine E verwijst naar een familie van stoffen, waaronder alfa-, beta-, gamma- en delta-tocoferolen. De belangrijkste in het meeste onderzoek is alfa-tocoferol, maar sommige onderzoeken suggereren dat gamma-tocoferol ook erg belangrijk is. Dit zijn allemaal antioxidanten, en hebben veel anti-aging effecten.
Vitamine E beschermt het lipoproteïne-cholesterol (LDL-C) met een lage dichtheid tegen oxidatie, en talrijke epidemiologische studies hebben gesuggereerd dat een hogere inname van vitamine E gepaard gaat met minder hartziekten en hartfalen (Knekt e.a. 1994). Ouderen met een hoger vitamine E-gehalte in het bloed hebben minder kans op tekenen van vasculaire veroudering en hebben minder LDL-oxidatie (Cherubini e.a. 2001).
Vitamine E kan ook de immuunfunctie verbeteren. Supplementen van 200 IE tot 800 IE worden in verband gebracht met verminderde infectiecijfers bij ouderen (Meydani, Han, et al 2004). Een studie bij 451 ouderen toonde aan dat 200 IE vitamine E het oplopen van virale infecties van de bovenste luchtwegen kan verminderen, die vaak geassocieerd worden met talrijke complicaties in deze leeftijdsgroep (Meydani, Leka, e.a. 2004).
Co-enzym Q10
Co-enzym Q10 (ubiquinone, of coQ10) is een antioxidant die essentieel is voor de productie van mitochondriale energie. Het wordt geproduceerd in het lichaam, maar met het ouder worden zijn de hoeveelheden onvoldoende voor een optimale gezondheid. CoQ10 is essentieel voor de hartspier en helpt de bloeddruk te verlagen, congestief hartfalen te verbeteren en de hersenen te beschermen bij degeneratieve aandoeningen zoals Parkinson en Alzheimer (Morisco e.a. 1993).
Statine medicijnen verlagen de productie van coQ10 aanzienlijk. Typische aanvullende doses coQ10 variëren van 100 mg per dag voor preventie tegen hoge bloeddruk tot 400 mg voor patiënten met hartziekten (Munkholm e.a. 1999). Bij ernstig congestief hartfalen kunnen hogere doses gunstig zijn. Bij neurologische aandoeningen toont onderzoek nu voordelen van coQ10 in doses van 1200 mg of meer (Schults e.a. 2002).
Alfa-liponzuur
Alfa-liponzuur (ALA) is een zwavelhoudende antioxidant die zowel in waterige als in lipidenfracties van cellen en weefsels werkt. Het helpt bij het ontgiften van zware metalen, zoals kwik, en het helpt bij het beschermen van neurologische weefsels, en bij voldoende hoge doses kan het vroege stadia van diabetische perifere neuropathie omkeren. Typische doses zijn van 100-200 mg voor algemene preventie en tot 1000 mg voor diabetici met neuropathie (Hahm et al 2004). Bij de hogere doses helpt het ook om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden (Jacob e.a. 1999). Dierstudies tonen aan dat ALA de hartmitochondriën beschermt tegen veroudering.
Chroom
Chroom is een spoormineraal dat helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het lipidengehalte. Typische voedingsniveaus variëren van 50 mcg tot 200 mcg bij goed gevoede mensen. Bij diabetespatiënten kunnen hoge doses chroom, die uiterst veilig zijn, echter de bloedsuikerspiegel aanzienlijk verlagen en de insulinegevoeligheid verhogen (Anderson et al. 1997). Toen 1000 mcg chroom werd toegediend aan diabetici van het type II, was 90% van hen in staat om de noodzaak van medicatie om de bloedsuikerspiegel te controleren te elimineren (Anderson 1997). Chroomsupplementen verlagen ook het totale cholesterolgehalte en verhogen het lipoproteïnegehalte met een hoge dichtheid.
L-carnitine
L-carnitine is essentieel voor het transport van vrije vetzuren over het mitochondriale membraan, waar ze worden gemetaboliseerd om energie te creëren. Een laag L-carnitinegehalte vermindert de functionele capaciteit van het myocardium, wat leidt tot een toename van angina pectoris en congestief hartfalen. Supplementen verminderen angina pectoris en verminderen het sterftecijfer bij patiënten met een myocardinfarct. Men adviseert gewoonlijk supplementen van 1000 mg tot 2000 mg L-carnitine ter preventie van hartaandoeningen voor hartpatiënten, en meer in acute omstandigheden.
Quercetin
Quercetine is een flavonoïde die helpt om allergiesymptomen van rhinitis en sinusitis onder controle te houden. Het stabiliseert de membranen van de mestcellen, waardoor er minder histamine vrijkomt. Het helpt ook het risico op cataract te verminderen door de vorming van glycoproteïnen in de lens te remmen (Cornish, et al 2002). Typische doses quercetine zijn 800 mg tot 1200 mg per dag.
Testen: ben ik een risicopatiënt?
Je kunt zelf de volgende testen doen om vast te stellen of je een verhoogde kans hebt op Alzheimer en naar de conditie van je (haar)vaten in de hersenen. Uit onderzoek is gebleken, dat arteriosclerose (vaatverharding) leidt tot een verminderde doorbloeding van de haarvaten en sneller Alzheimer klachten oplevert als je tot de risicogroep behoort.
Conclusie
Met basiskennis van supplementen is het mogelijk om sommige medicijnen te vermijden bij de behandeling en preventie van veel gezondheidsproblemen. Talrijke andere supplementen zijn waardevol in de juiste dosering en maken deel uit van een uitgebreid gezondheidsprogramma, met inbegrip van dieet, lichaamsbeweging en stressmanagement.
Voor vragen kun je gebruik maken van het gratis telefonisch consult (15 min).
Bronnen
- Anderson R, Dittrich OC. Effects of ascorbate on leucocytes: Part IV. Increased neutrophil function and clinical improvement after oral ascorbate in 2 patients with chronic granulomatous disease. S Afr Med J. 1979;56:476–80. [PubMed] [Google Scholar]
- Anderson R, Oosthuizen R, Maritz R, et al. The effects of increasing weekly doses of ascorbate on certain cellular and humoral immune functions in normal volunteers. Am J Clin Nutr. 1980;33:71–6. [PubMed] [Google Scholar]
- Anderson R, Theron A. Effects of ascorbate on leucocytes: Part III. In vitro and in vivo stimulation of abnormal neutrophil motility by ascorbate. S Afr Med J. 1979;56:429–33. [PubMed] [Google Scholar]
- Anderson R. Vitamin C and leukocyte ascorbate. Nutrition Today 1977 [Google Scholar]
- Anderson RA, Cheng N, Bryden NA, et al. Elevated intakes of supplemental chromium improve glucose and insulin variables in individuals with type 2 diabetes. Diabetes. 1997;46:1786–91. [PubMed] [Google Scholar]
- Anderson RA. Nutritional factors influencing the glucose/insulin system: chromium. J Am Coll Nutr. 1997;16:404–10. [PubMed] [Google Scholar]
- [AREDS] Age-Related Eye Disease Study Research Group A randomized, placebo-controlled, clinical trial of high-dose supplementation with vitamins C and E, beta carotene, and zinc for age-related macular degeneration and vision loss: AREDS report no. 8. Arch Ophthalmol. 2001;119:1417–36. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
- Bates CJ, Walmsley CM, Prentice A, et al. Does vitamin C reduce blood pressure? Results of a large study of people aged 65 or older. J Hypertens. 1998;16:925–32. [PubMed] [Google Scholar]
- Cherubini A, Zuliani G, Costantini F, et al. High vitamin E plasma levels and low low-density lipoprotein oxidation are associated with the absence of atherosclerosis in octogenarians. J Am Geriatr Soc. 2001;49:651–4. [PubMed] [Google Scholar]
- Cornish KM, Williamson G, Sanderson J. Quercetin metabolism in the lens: role in inhibition of hydrogen peroxide induced cataract. Free Radic Biol Med. 2002;33:63–70. [PubMed] [Google Scholar]
- Fotherby MD, Williams JC, Forster LA, et al. Effect of vitamin C on ambulatory blood pressure and plasma lipids in older persons. J Hypertens. 2000;18:411–15. [PubMed] [Google Scholar]
- Hahm JR, Kim BJ, Kim KW. Clinical experience with thioctacid (thioctic acid [lipoic acid]) in the treatment of distal symmetric polyneuropathy in Korean diabetic patients. J Diabetes Complications. 2004;18:79–85. [PubMed] [Google Scholar]
- Hathcock JN, Azzi A, Blumberg J, et al. Vitamins E and C are safe across a broad range of intakes. Am J Clin Nutr. 2005;81:736–45. [PubMed] [Google Scholar]
- Jacob S, Ruus P, Hermann R, et al. Oral administration of RAC-alpha-lipoic acid modulates insulin sensitivity in patients with type-2 diabetes mellitus: a placebo-controlled pilot trial. Free Radic Biol Med. 1999;27:309–14. [PubMed] [Google Scholar]
- Knekt P, Reunanen A, Jarvinen R, et al. Antioxidant vitamin intake and coronary mortality in a longitudinal population study. Am J Epidemiol. 1994;139:1180–9. [PubMed] [Google Scholar]
- Meydani SN, Han SN, Hamer DH. Vitamin E and respiratory infection in the elderly. Ann N Y Acad Sci. 2004;1031:214–22. [PubMed] [Google Scholar]
- Meydani SN, Leka LS, Fine BC, et al. Vitamin E and respiratory tract infections in elderly nursing home residents: a randomized controlled trial. JAMA. 2004;292:828–36. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
- Morisco C, Trimarco B, Condorelli M. Effect of coenzyme Q10 therapy in patients with congestive heart failure: a long-term multicenter randomized study. Clin Investig. 1993;71(8 Suppl):S134–6. [PubMed] [Google Scholar]
- Munkholm H, Hansen HH, Rasmussen K. Coenzyme Q10 treatment in serious heart failure. Biofactors. 1999;9:285–9. [PubMed] [Google Scholar]
- Sasazuki S, Sasaki S, Tsubono Y, et al. Effect of vitamin C on common cold: randomized controlled trial. Eur J Clin Nutr. 2006;60:9–17. [PubMed] [Google Scholar]
- Shults CW, Oakes D, Kieburtz K, et al. Parkinson Study Group Effects of coenzyme q10 in early Parkinson disease: evidence of slowing of the functional decline. Arch Neurol. 2002;59:1541–50. [PubMed] [Google Scholar]
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695174/